Kvinnehelse

 
 
Hormonene i kroppen er i forandring hele tiden og har innvirkning på humøret og kroppen din

Kvinners ulike hormonelle faser

Etter flere års veiledning på klinikk har jeg erfart ulike diagnoser og utfordringer. Noe som går igjen i min veiledning er kvinner som ikke får resultater av livsstilsendring og endret kosthold, og føler seg generelt utilfreds med situasjonen.

Vi kvinner blir styrt av vår hormonelle balanse, og hormonene forandrer seg gjennom de ulike fasene i syklusen vår og gjennom livet generelt. For at du skal føle deg bra, er hormonell balanse en forutsetning.

Dette er et fag jeg ønsker å spesialisere meg på, slik at jeg kan hjelpe flere til å få et bedre liv og trives i egen kropp. Hormonene er i forandring hele tiden og har innvirkning på humøret og kroppen din. De påvirker vår mentale helse, søvn, vekt, fordøyelse og velvære.

Klimakteriet (overgangsalder)

Nivåene av de ulike hormonene svinger og endrer seg i stor grad når du blir eldre. Førklimakteriet starter ofte i førtiårsalderen, men hos noen allerede fra 35 årsalderen. I denne fasen er det ofte en ubalanse mellom østrogen og progesteron.

En slik ubalanse mellom hormonene kan føre til vektoppgang, nedsatt stoffskifte, mindre sexlyst, væskeansamling og økt risiko for betennelser i kroppen. Når klimakteriet(overgangsalder) starter, ofte i 50 årene, vil kroppen produsere veldig små mengder østrogen og progesteron. Dette resulterer ofte i at vi mister livsgnisten, får hetetokter, hjernetåke og søvnproblemer.

Ernæringsrådgiver Randi Flesjø og Osteopat Madelen Friberg har et tett tverrfaglig samarbeid på Helsehuset Greaaker.

Ernæringsrådgiver Randi Flesjø og Osteopat Madelen Friberg har et tett tverrfaglig samarbeid på Helsehuset Greaaker.

Kostråd

For å forbedre disse hormonelle plagene kan det hjelpe å ha fokus på et godt kosthold, og ta hensyn til kroppen og symptomene dine.

Noen tips kan være å spise mat som:

  • inneholder næring du trenger for å produsere signalsubstanser, det gjør deg mer opplagt og mindre stresset

  • reduserer betennelser i kroppen din

  • inneholder byggesteiner for de kvinnelige kjønnshormonene

  • balanserer blodsukkeret og insulinet, slik at ikke insulinet blokkerer hormonereseptorene og hindrer hormonene sin funksjon

  • gir deg en god tarmhelse. Få tilført sunne bakterier i kostholdet, som er med på å bryte ned hormoner slik at kroppen kan bruke dem

Mer kunnskap om behandling av hormonell ubalanse

Dette fagfeltet er utrolig spennende og noe jeg kommer til å studere forskning og litteratur på fremover i min praksis. I min veiledning har jeg et fokus på tarmhelse, betennelsesdempende- og blodsukkervennlig mat, som er med på å få hormonene i balanse.

Jeg studerer i dag kunnskap om bioidentiske hormoner, som i motsetning til syntetiske hormoner, har samme molekylstruktur som kroppens egne hormoner og kan være med på å balansere en hormonell ubalanse.

Vitamin og mineralstaus vil også ha en stor påvirkning på hormonell ubalanse, og ved å tilpasse kostholdet og anbefale tilskudd, kan kroppen respondere ved å lette plagene.

Jeg kommer til å dele mer kunnskap underveis som jeg utvikler meg på dette temaet. Et fagfelt som jeg brenner for og som jeg har lyst å bli skikkelig god på!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
For å forbedre disse hormonelle plagene kan det hjelpe å ha fokus på et godt kosthold, og ta hensyn til kroppen og symptomene dine.

Har du hormonelle plager og ønsker hjelp til å tilrettelegg kostholdet ditt. kan du kontakte meg her:

Timebestilling:

Mail: Randi Flesjø

Online timebestilling