Hjemmebakt brød er fantastisk godt og mer magevennlig enn butikkbakt brød. Både surdeigsbrød og langtidshevet brød er lettere fordøyelig og mer næringsrikt. For å lage surdeigbrød, trenger du en surdeigstarter. Det kan du lage selv eller aller helst få av en annen surdeigsbaker. Det finnes flere fermenteringsgrupper på Facebook, der du kan finne noen som bor i ditt nærområde. Surdeigen liker omsorg og godt stell. Den gir deg fantastisk bakverk om du mater den og bruker den flittig. I denne oppskriften bruker jeg surdeigstarteren min Nora, som er laget på rugmel. Du kan også bruke andre meltyper som eks speltmel, men jeg har best erfaring med å bruke rugmel.

Dette brødet baker jeg hver helg til ukens nistepakker. Jeg mater starteren min på kvelden, setter deigen på morgenen for så å steke brødene igjen på kvelden. Veldig enkelt og så godt med et næringsrikt og magevennlig brød til hele familien.

Har du ikke surdeig, kan du bruke ca 1-2 ts med tørrgjær i oppskriften.

IMG_0419.jpg

Hverdagsbrød med surdeig

3 små brød

9 dl kaldt vann

3 ss boblende surdeigsstarter eller 1-2 ts tørrgjær

3 ss honning

1 ts havsalt (uraffinert)

600 g økologisk speltmel

400 g økologisk sammalt speltmel

150 g økologisk havregryn

Bland alt i en stor bakebolle. Hell deigen rett i smurte brødformer og ha på plast. La deigen heve i ca 12 timer, til deigen har doblet sin størrelse. Bruker du surdeig avhenger dette av hvor boblende og glad surdeigsstarteren din er. Er den happy er det lett å få luftige surdeigsbrød. Er den litt sur og daff blir brødene mer tunge og kompakte.

Ta av plasten og strø gjerne noen frø/kjerner på brødene før steking. Stek brødene på 220 grader over og under varme i ca 35-40 minutter. Avkjøl brødene på rist.

DSC_3581.jpg