Pannacotta med mango og eple

Pannacotta med mango og eple

Søt og syrlig dessert med nøttecrunch på toppen. Denne er melkefri og passer perfekt å servere etter en god middag. Den er veldig enkel å lage og smaker himmelsk.

DSC_2503.jpg

Pannacotta med mango og eple

4 porsjoner

glutenfri, melkefri


4 dl Gryr Sunniva fløte

1 dl Gryr Sunniva fyldig havremelk

2 ts gelatinpulver

1/2 ts vaniljepulver (evt frøene fra 1 vaniljestang)

2 ss flytende honning

-

1 spisemoden mango

1,5 eple

2 dl valnøtter

1 ts honning

litt havsalt

mynteblader

Bland sammen gelatinpulveret med 2 ss vann og la det svelle. Ha alle ingredienser i en kjele og varm opp blandingen mens du rører. Tilsett den oppløste gelatinen. Når det begynner å småkoke, trekker du kjelen til side. Avkjøl blandingen litt før du heller over i dessertskåler/glass. Ved å sette glassene på skrå, vil pannacottaen stivne slik.

Sett glassene kaldt i kjøleskapet og la de stå ca 4-6 timer til den har stivnet.

Rist valnøtter i en stekepanne på medium varme til de blir gyllen brun. Ha over honning og havsalt og fordel det godt. Trekk stekepannen til side. Fjern skallet fra mangoen og kjør den til mangopuré i en blender. Hakk opp eplebiter, ta gjerne av skallet om du ønsker det.

Ta den ferdige pannakottaen ut av kjøleskapet og legg først mangosaus, så eplebiter og ha hakkede honningglaserte valnøtter på toppen. Server gjerne med litt frisk mynte til.

DSC_2501.jpg

Kremet kantarellsuppe

Kremet kantarellsuppe

Kremet kantarellsuppe

2 porsjonerCa 7 dl rensende kantareller 

1 ss meierismør

1 løk

2 hvitløksfedd 

saften fra 1 sitronbåt

2,5 dl kraft eller buljong 

2,5 dl fløte (Gryr Sunniva fløte for melkefri variant)

Havsalt og grovkvernet pepper

Friske urter som timian og gressløk

1 eple

Server gjerne med et par ss rømme og oliven eller trøffelolje 

DSC_2369.jpg

Hakk løk og hvitløk og stek det gyllent i godt smør. Tilsett soppen og la det frese i et par minutter til. Legg gjerne tilsides noen fine kantareller som du kan ha til pynt. Hell i kraft og fløte, la det småkoke i ca 15 minutter. 

Skjær tynne eplebiter og stek de på varmluft 200 grader til den er gyllen. 

Kjør suppen til en jevn pure med en stavmikser. Smak til med sitron, salt og pepper.

Stek resten av soppen gyllen i smør, krydre med salt og pepper og dryss over friske urter. Server suppen i dype skåler, dryss over den stekte soppen, rømme, hakkede urter og litt olje om du ønsker det.

public.jpeg

Sommersalat med grønnkål og friske urter

Sommersalat med grønnkål og friske urter

På sommeren er det godt med salater og friske grønnsaker som tilbehør til middag. Det er så fristende med lettere mat i varmen. Prøv denne som tilbehør til grillmaten. Nydelig frisk og søt salat med gode smaker fra urter og krydder.

DSC_1882.jpeg

Sommersalat med grønnkål og friske urter

4 porsjoner

1 liten pose grønnkål

2 ss kaldpresset olivenolje

saften av en 1/2 sitron

litt Himalayasalt og grovkvernet pepper

-

1 mango

1 granateple

1 avokado

3 stilker vårløk

frisk basilikum og frisk mynte

Hell grønnkål i en bolle og tilsett olivenolje, sitron, havsalt og pepper. Bland det godt sammen før du heller salaten over på fat.

Ha over biter av mango, avokado og skrell granateple. Granateple skreller du i en bolle med vann, for å unngå søl. Skallet flyter til toppen og kjernene synker til bunns. Legg granateple på toppen av salaten. Skjær opp vårløk og ha på friske urter.

635E246E-5974-48F5-AF06-B812F718F27B.jpeg

TYKKE PANNEKAKER

TYKKE PANNEKAKER

Tykke og luftige pannekaker som kan toppes med søte bær, honning eller godt pålegg. Du blander oppskriften enkelt med en stavmikser eller blender.

Denne oppskriften er også fin til barn og ungdom som vil lage seg et enkelt måltid selv. Perfekt etter skolen eller som kveldsmat etter trening.

IMG_0460.jpg

Tykke pannekaker

ca 10 stk

2 egg

2 dl sammalt rismel for glutenfri variant eller speltmel

2 ss havregryn

1, 5 dl melk (mandelmelk for melkefri variant)

2 ss honning

2 ts bakepulver

litt havsalt

Bland alle ingredienser i en blender. Røren skal bli tykk, juster mengden etter hvilken meltype du bruker. Stek pannekakene på medium varme i godt meierismør. Server de med nøttesmør, godt pålegg, bær eller honning og nøtter.

SMOOTHIEBOLLE

SMOOTHIEBOLLE

Smoothiebolle er en favoritt frokost. Det som er så fint med smoothie er at en kan lure inn både urter, grønnsaker og supermat om ønskelig, uten at det gir for mye smak. Her er det egentlig bare kreativiteten som stopper en. Jeg bruker ofte avokado og banan/mango som base, da det gir en myk og god konsistens.

Her er to av mine favoritter, en med bringebær og en med blåbær. Spis den med skje og ha på topping som gir mer tyggemotstand, booster måltidet næringsmessig og gir god metthetsfølelse.

DSC_0514.jpg

Bringebær smoothie

2/3 banan

1 dl kokosmelk

2 dl bringebær

1/2 ts vaniljepulver (kan sløyfes)

Blåbærsmoothie

2/3 banan

1/2 liten avokado

0,5 dl mandelmelk

1 dl blåbær

saften av en båt lime

litt ceylon kanel (kan sløyfes)

Ha alt i en blender og kjør det til en kremet konsistens.

Topping

peanøttsmør/nøttesmør, chiafrø, naturelle nøtter, kokosmasse, sesamfrø, gresskarkjærner, bipollen, gojibær, frukt/bær

DSC_0523.jpg
DSC_0518.jpgFISKEGRYTE MED SAFRAN OG VÅRLØK

FISKEGRYTE MED SAFRAN OG VÅRLØK

Fiskegryte som passer både til hverdag og fest. Den tar ikke altfor lang tid å lage, og smaker nydelig med smak av urter og safran. De aller fleste av oss trenger å øke inntaket av fisk og hvit fisk vet jeg mange “glemmer litt” å ha i kostholdet sitt. Men hvit og mager fisk er en av de beste kildene til jod, et næringsstoff som kroppen vår trenger.

Det er spesielt viktig for unge kvinner, gravide og ammende å ha tilstrekkelig mengde jod i kroppen. Jod er viktig for normal utvikling av hjernen og nervesystemet hos foster og små barn, og for normal energiomsetning og vekst gjennom hele livet. Det er først og fremst den magre fisken som torsk, hyse og sei som inneholder mye jod.

Min erfaring er at ved å lage en gryte/suppe som du tilfører litt ekstra smak som krydder og urter, ofte faller i god smak, også hos barna. Prøv deg gjerne litt frem, med hvilke krydder og urter du velger å bruke.

DSC_9124 (1).jpg

Fiskegryte med safran og vårløk

glutenfri, og melkefritt alternativ

4 porsjoner

ca 700 g lettsaltet torsk

1 dl fiskekraft ( evt 1 dl vann og fiskebuljong)

3 dl matfløte eller kokosmelk/havremelk (for melkefri variant)

3 gulrøtter

1 rød paprika

1 gul paprika

2 stilker vårløk

2 fedd hvitløk

gressløk

knivsodd safran, havsalt og grovkvernet pepper

Topp gjerne med ferske reker og urter

3 dl quinoa

Kok opp quinoa forsiktig etter anvisning på pakken. Hakk grønnsaker og fisk i terninger. Stek gulrøtter i godt smør i en gryte i ca 3-4 minutter. Tilsett resten av grønnsakene og hvitløk. Ha i fiskekraft og la det putre noen minutter før du har i fløte/kokosmelk. La det koke opp og ha så i fisken. Skru ned varmen og la fisken trekke i ca 6-7 minutter. Krydre med safran og salt og pepper. Server gryten i suppeskåler og ha noen ferske reker på toppen sammen med friske urter. Server med kokt quinoa til. Nydelig!

DSC_9125.jpeg

JORDBÆR MED CRISPY SJOKOLADE

JORDBÆR MED CRISPY SJOKOLADE

En enkel og søt snacks du kan servere til hverdag eller fest. De aller fleste liker bær og sjokolade, og sammen blir det en skikkelig digg kombo. Jeg liker en litt salt touch, men bruk gjerne vanlig mørk sjokolade om du ønsker. Ekstra godt er det med crispy nøtter til, så dette er en av mine favoritter til sunnere søtt.

DSC_0548.jpeg

Jordbær med crispy sjokolade

glutenfri

ca 10-12 jordbær

2/3 plate 70% sjokolade ( jeg brukte med smak av pekannøtter og havsalt)

ca 1,5 dl mandler

1 ts honning

litt havsalt

Stek mandlene på et stekebrett i ca 15-20 minutter på 200 grader. De skal bli sprø og lyse brune. Ha over 1 ts honning og fordel det rundt mandlene. Stek de i noen minutter til. Ha litt havsalt over tilslutt. Avkjøl nøttene på en skjærefjøl.

Smelt sjokoladen over et vannbad og skjær jordbærene i to. Hakk nøttene i små biter og ha de over i en liten bolle. Dypp jordbærene først i sjokoladen, la den dryppe litt fra seg, før du dypper den i nøtteblandingen. Legg så jordbæret på et stort fat med et bakepapir på. La de avkjøles i kjøleskapet en liten time.

DSC_0559.jpeg

HVERDAGSBRØD MED SURDEIG

HVERDAGSBRØD MED SURDEIG

Hjemmebakt brød er fantastisk godt og mer magevennlig enn butikkbakt brød. Både surdeigsbrød og langtidshevet brød er lettere fordøyelig og mer næringsrikt. For å lage surdeigbrød, trenger du en surdeigstarter. Det kan du lage selv eller aller helst få av en annen surdeigsbaker. Det finnes flere fermenteringsgrupper på Facebook, der du kan finne noen som bor i ditt nærområde. Surdeigen liker omsorg og godt stell. Den gir deg fantastisk bakverk om du mater den og bruker den flittig. I denne oppskriften bruker jeg surdeigstarteren min Nora, som er laget på rugmel. Du kan også bruke andre meltyper som eks speltmel, men jeg har best erfaring med å bruke rugmel.

Dette brødet baker jeg hver helg til ukens nistepakker. Jeg mater starteren min på kvelden, setter deigen på morgenen for så å steke brødene igjen på kvelden. Veldig enkelt og så godt med et næringsrikt og magevennlig brød til hele familien.

Har du ikke surdeig, kan du bruke ca 1-2 ts med tørrgjær i oppskriften.

IMG_0419.jpg

Hverdagsbrød med surdeig

3 små brød

9 dl kaldt vann

3 ss boblende surdeigsstarter eller 1-2 ts tørrgjær

3 ss honning

1 ts havsalt (uraffinert)

600 g økologisk speltmel

400 g økologisk sammalt speltmel

150 g økologisk havregryn

Bland alt i en stor bakebolle. Hell deigen rett i smurte brødformer og ha på plast. La deigen heve i ca 12 timer, til deigen har doblet sin størrelse. Bruker du surdeig avhenger dette av hvor boblende og glad surdeigsstarteren din er. Er den happy er det lett å få luftige surdeigsbrød. Er den litt sur og daff blir brødene mer tunge og kompakte.

Ta av plasten og strø gjerne noen frø/kjerner på brødene før steking. Stek brødene på 220 grader over og under varme i ca 35-40 minutter. Avkjøl brødene på rist.

DSC_3581.jpg

BROWNIE MUFFINS

BROWNIE MUFFINS

Nydelig seig og saftig sjokolade muffins. Brownie er min favoritt kake og her har jeg laget en liten røre som jeg har fordelt i små muffinsformer. Om du dobler oppskriften, kan den passe til en liten langpanne form, og steke noe lengre. NYT!

brownie+1.jpeg

Brownie muffins

glutenfri i parantes

ca 10 stk

100 g mørk sjokolade

100 g meierismør

2 romtempererte egg 

2 ss kokosblomstsirup(evt honning)

1-2 ss kokossukker (etter hvor søt du ønsker den)

1 ts bakepulver

1 dl mel (jeg brukte sammalt rismel)

Litt havsalt

Topping:

Ca 30 g mørk sjokolade i biter

Visp egg og søtning til en luftig og kremet konsistens. Smelt smør og biter av sjokolade i et vannbad på medium varme. Rør litt underveis, så det blander seg godt. 

Bland sammen det tørre og vend det inn sammen med sjokoladen og eggekremen.

Fordel røren i ca 10 muffins former og stek de på 180 grader på over og under varme i ca 10-12 min. De skal være litt myke i midten, så følg gjerne med mot slutten.

Del mørk sjokolade i små biter og ha over de nystekte muffinsene. La sjokoladen smelte inn i muffinsene og fordel den utover med en skje. Ha på ønsket strøssel om du ønsker eller litt melis.

brownie+2.jpeg

CHIAGRØT

CHIAGRØT

Chiagrøt er perfekt frokost, og lages enkelt kvelden før. Den kan toppes med det du ønsker av frukt og bær sammen med nøtter, frø og kjerner. Chiafrø er rik på omega 3, proteiner, fiber, kalsium og antioksidanter. De små frøene sveller i væske og gir god metthetsfølelse, styrker tarmhelsen og er med på å stabilisere blodsukkeret.

DSC_0484.jpeg

CHIAGRØT

1 porsjon

gluten og melkefri

3 ss chiafrø

1 dl mandelmelk

1,5 dl kokosmelk (gjerne Rema 1000 sin lille rosa kartong)

1 liten ts akaisehonning (kan sløyfes)

1/2 ts vaniljepulver

Topping:

2-3 ss blåbær

1/3 spisemoden mango

2 ss med hasselnøtter, valnøtter og gresskarkjerner

Rør alt sammen godt i et glass og sett kaldt. La den gjerne stå natten igjennom i kjøleskapet. Evt går det også fint å spise den etter 1-2 timer.

Skrell mangoen og mos den med en stavmikser. Nøttene og gresskarkjernene blir ekstra gode om du rister de en 10-15 min i en stekepanne eller i stekeovnen. Avkjøl. Jeg la lagvis chiagrøt, frosne blåbær, chiagrøt, mangopuré og toppet med nøtteblaningen. Så godt.

Denne er også fin å ha med seg som lunsj på jobb. Du kan også tilsette 2-3 ss havregryn i chiagrøten om du ønsker det.

DSC_0481.jpeg
DSC_0486.jpeg